- تاریخ ایجاد در جمعه, 04 ارديبهشت 1394 06:47
- نوشته شده توسط محمد نجفی
سیگار كلمه اى اسپانيايى است كه از «سيگارا» به معنى «در كاغذ پيچيدن» مشتق شده است. در انگلیسی به سیگار معمولی یعنی به برگ های خشک و بریده شدۀ گیاه توتون که در کاغذ پیچیده شده باشد سیگارت ( cigarette ) می گویند و به سیگار برگ یعنی برگ های گیاه توتون که بطور مستقیم بدون پیچیدن در کاغذ استفاده می شود سیگار می گویند.
تاریخچه
انسان از زمانهای قدیم توتون را میشناخته است. پيشينه مصرف دخانيات به طور تخمينی درحدود ده هزار سال پيش می رسد. در چين و يونان باستان، بر اساس نوشته های تاريخ نويسان و آثار حكاكی شده، از تنباكو و توتون به عنوان گياهی داروئی ياد شده است در دوران باستان بوميان آمريکا به خواص گياه تنباکو پی بردند. در کوبا بومیان برگهای گیاه توتون را در داخل نی های استخوانی و یا در داخل نوعی چپق به نام “تاباکو” قرار می دادند که بصورت یک لوله توخالی شبیه (Y) ، بود که قسمت دو شاخه آن در بینی جای می گرفت و سپس آن را می کشیدند. هرودت مورخ مشهور یونان در اینباره چنین نوشته است: طایفههای صحرانشین که در جنوب کشور ما اقامت داشتند و همچنین بومیان آفریقا, یک نوع گیاه را میسوزاندند و دودش را میخوردند. در اوایل سرخ پوستان امریکائی راه های مختلفی برای استفاده از گیاه تنباکو یافتند. از مصارف مذهبی گرفته تا داروئی و پذیرائی از مهمان هایشان. اعتقاد بر این بود که توتون و تنباکو درمانگر هر دردی است و به عنوان داروی ضد درد شناخته شده بود. سرخ پوستان ترکیبی از این گیاه را برای بهبود زخم ها به کار می بستند و همچنین نوعی جویدنی آدامس مانند از تنباکو درست کرده بودند که برای درد دندان مورد استفاده قرار می گرفت. با کشف دنیای جدید در ۱۵اکتبر سال ۱۴۹۲ . این کریستف کلمب ( کلمبوس ) بود که برای اولین بار برگ توتون را به عنوان هدیه ای از سرخ پوستان امریکائی به اروپا آورد.
تاثیرات سیگار بر سلامت انسان
نیکوتین ماده شیمیایی روانگردان (psychoactive) اصلی موجود در سیگار، اعتیاد آور است. مصرف نیکوتین بزرگترین عامل منفرد قابل پیشگیری مرگ و میر در سطح جهان است. نیکوتین به وسیله سیگار کشیدن به درون ریهها وارد میشود و در عرض مدت ۶ ثانیه به مغز میرسد. سیگار کشیدن بیشتر از همه منجر به بیماریهای قلبی، کبدی و ریوی است. مصرف سیگار ریسک فاکتور اصلی برای بیماریهایی همچون سکته قلبی، سکته مغزی،بیماریهای مزمن انسدادی ریه ، شامل آمفیزم و برونشیت مزمن و سرطان (به خصوصسرطان ریه ، سرطان حنجره و سرطان پانکراس) است، همچنین سیگارکشیدن میتواند منجر به بیماریهای عروق محیطی و پرفشاری خون شود. شروع زود هنگام سیگار کشیدن در طول زندگی و کشیدن سیگار با درجه قطران بالاتر ریسک بروز این بیماریها را افزایش میدهد. سازمان بهداشت جهانی تخمین زده که مصرف سیگار منجر به 5.4 میلیون مرگ در سال ۲۰۰۴ شده است و ۱۰۰ میلیون مرگ در طی دوران مصرفش در قرن بیستم که این میزان خیلی بیشتر از مجموع تلفات ایدز، سل، تصادفات رانندگی و خودکشیهاست. سیگار کشیدن موجب فرسایش مغز میشود و به عبارت دیگر بر حافظه، یادگیری و منطق افراد تاثیر منفی میگذارد و سبب کاهش قابلیتهای شناختی میشود.
رابطه سیگار و سرطان
تا سالهای دهه ۱۹۳۰ همراهی سیگارت و سرطان ریه مشخص نشده بود و رابطه علت و معلولی سیگارت و سرطان تا سال ۱۹۵۷ در انگلیس و سال ۱۹۶۴ در آمریکا، ثابت نشده بود. در کمال تعجب، تا پیش از این زمان، تأثیرات مفیدی هم برای سیگارتها قائل بودند و سیگارتها حتی در دانشنامههای دارویی تا سال ۱۹۰۶ فهرست میشدند و حتی پزشکان به بیمارانی که سرفه داشتند، سرما خورده بودند یا مبتلا به سل شده بودند، مصرف سیگار را توصیه میکردند.
اولین بار پژوهشگران آلمان نازی بودند که رابطه بین سرطان ریه و دخانیات را ثابت کردند. اما تحت تبلیغات وسیع متفقین در جریان جنگ جهانی دوم بسیاری از موفقیتهای پزشکی درآلمان نازی از یاد رفت به طوری که بسیاری از مردم گمان میکنند اولین بار دانشمندان آمریکایی و بریتانیایی به این مساله پی بردهاند. مبارزه با دخانیات درآلمان نازی بسیار گسترده بود و جنبش مبارزه با دخانیات تحت پشتیبانی مستقیم هیتلر قرار داشت به طوری که نازیها ترک سیگار و دخانیات را یک وظیفه ناسیونال سوسیالیستی میدانستند.
استعمال دخانیات سالانه عامل ۲۲ درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از سرطان (حدود 1.7 میلیون نفر) در جهان است که تقریبا یک میلیون نفر از این قربانیان بر اثر ابتلا به سرطان ریه ناشی از مصرف سیگار میمیرند.
مدتها تصور میشد که وجود قیر و دیگر مواد شیمیایی درتنباکو، دلیل اصلی بروزسرطان در افراد سیگاری میباشد. امروزه ثابت شدهاست که نیکوتین خاصیت سرطانزایی دارد، به این دلیل که این ماده جلوی عملکرد طبیعی بدن به منظور دفع کردن سلولهای آسیب دیده را که ممکن است در آینده سرطانی شوند، میگیرد.