- تاریخ ایجاد در شنبه, 12 مرداد 1392 07:38
- نوشته شده توسط مدیرت وب سایت
هیچیک از مواد موجود در جهان به اندازه مشروبات الکلی متنوع نیستند؛ اما مهمترین خصوصیت مشترک این مشروبات این است که حاوی الکل هستند که تضعیفکننده دستگاه اعصاب است. این مشروبات از نظر تفاوت در میزان الکل موجود از کمخطر به خطرناکتر تقسیم میگردند.
مثلاً آبجو (که واجد حدود 5/3 تا 8 درصد الکل است) و شراب (که واجد حدود 10 تا 14 درصد الکل است) از مشروبات سبکتر، و ودکا و ویسکی با داشتن 40 درصد یا بیشتر از الکل از مشروبات خطرناکتر محسوب میگردند.
افراد عموماً با مصرف الکل احساس نشاط، آرامش و نشئگی میکنند. اثرات الکل وابسته به میزان مصرف است: الکل در مقادیر کم موجب افزايش اعتمادبنفس میگردد، چـهره فرد برافروخته شده و فرد پرحرفتر و اجتماعيتر ميشود و عملاً برخي از قيد و بندهاي عادي رفتار اجتماعي را از دست میدهد، دقتش كاهش مييابد و اختلال در طرز تفکر ایجاد میگردد. با مصرف بیشتر فرد خوابآلوده شده و در درك و بخاطرآوردن موضوعات گذشته دچار مشكل ميگردد، اعمال حرکتی فرد مختل میگردد، سرگيجه دارد و نمیتواند فواصل را درست تخمین بزند؛ در نتیجه رانندگی در این وضعیت به دلایل مذکور بسیار خطرناک خواهد بود. مصارف بیشتر موجب گیجی و بیثباتی شدید هیجانی شده و فرد اصلاً قادر به کنترل احساسات خود نخواهد بود. در این وضعیت فرد بيش از حد احساساتي، خشن و يا مهربان ميگردد، مصارف بیشتر از این حد خطرات شدید جسمی دارد و موجب میگردد فرد دچار تضعیف تنفسی، کاهش ضربان قلب، کما، و حتی مرگ شود.
نسبت به سایر مواد اعتیاد به الکل دیرتر حادث میگردد؛ اما مصرف زیاد الکل عوارض شدید جسمی بر فرد مصرفکننده ایجاد میکند. الکل موجب تولید کالری میگردد، اما نمیتواند ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تأمین نماید. در نتیجه با مصرف الکل، مصرف مواد غذایی کاهش مییابد و بدن از ویتامینها و مواد معدنی تخلیه میگردد؛ نتیجه آن این است که علیرغم وجود کالری، سوءتغذیه در فرد مصرفکننده ایجاد خواهد شد. وقتی الکل مصرف میشود چربیهای کبد نمیسوزند، بلکه در کبد ذخیره شده و یا وارد خون میگردند. در نتیجه این چربیهای مضر در کبد و خون افزایش یافته و منجر به ایجاد کبد چرب یا آسیب به عروق میشود. الکل بر روی اعصاب اثرات شدید دارد و موجب بروز اختلالات شدید و گاهی غیرقابل برگشت در حافظه میگردد. التهاب و زخمهای دستگاه گوارش، واریسهای مری، اختلالات روده کوچک، التهاب و نارسایی پانکراس، افزایش خطر انفارکتوس، بیماری عروقی مغز، کمبود ویتامینهای گروه B، ویتامینهای C و D، اسید فولیک، منیزیم، کلسیم، روی، و پتاسیم؛ و افزایش اسیداوریک از سایر عوارض شدید جسمی مصرف الکل است. کمبود کلسیم و ویتامین D، و همچنین ممانعت الکل از فعالیت بافتهای استخوانساز موجب میشود که ضعف و شکستگی استخوانها ایجاد گردد. مشروبات الکلی موجب بیماریهای کلیوی میشود و کبد چرب منجر به هپاتیت کبدی و در نهایت سیروز و سرطان کبد خواهد شد. سایر سرطانها مانند سرطانهای دهان، گلو، معده و پانکراس نیز در مصرف الکل شایع میباشند.
برخلاف تصور عمومی، ترک خودسرانه اعتياد به الکل بسیار خطرناکتر از ترک خودسرانه اعتياد به مواد مخدر است. درصورتی که فرد الکلیک مصرف الکل خود را متوقف کند، علایم شدیدی را تجربه میکند. تجربه این علایم میتوانند فوقالعاده خطرناک باشند و حتی منجر به مرگ گردد. علایم ترک الکل با بیقراری و لرزش شدید دستها شروع میگردد. فرد دچار تعریق، تهوع و استفراغ، افزایش ضربان قلب و فشارخون میگردد. بیقراری بتدریج افزایش مییابد، تا حدی که فرد نمیتواند بخوابد و مدام حرکت میکند؛ بتدریج خطاهای حسی یا توهمات مختلف به مشکلات فرد اضافه میگردند. در صورتی که درمان مناسب دارویی انجام نشود این علایم میتوانند فوقالعاده خطرناک گردند و فرد دچار تشنج شده و حتی درنهایت فوت گردد.