- تاریخ ایجاد در دوشنبه, 23 فروردين 1395 05:33
- نوشته شده توسط محمد نجفی
این اختلال، نوعی افسردگی است که در طول ماههای زمستان بروز میکند. شکل خفیفتری از اختلال عاطفی فصلی ( SAD )، با نام «افسردگی زمستان» شناخته میشود.
نشانههای SAD از اواخر پائیز و هنگامی که مدّت روشنایی روز کمتر میشود (یا به اصطلاح، روزها کوتاهتر میشوند) بروز میکند و تا اواخر زمستان و اوایل بهار پابرجا میماند.
چه چیزی باعث اختلال عاطفی فصلی میشود؟
هنگامی که نور از طریق چشمها عبور میکند و به مغز میرسد، سروتونین ( Serotonin ) آزاد میشود. در طول پاییز و زمستان، روشنایی روز کمتر از بهار و تابستان است و این امر باعث پائین آمدن سطح سروتونین در بدن میشود.
بدون وجود سروتونین به مقدار کافی، بسیاری از فعالیتهای بدن و از جمله حالتهای روحی، تحت تاثیر قرار میگیرند.
کاهش روشنایی روز، باعث افزایش تولید هورمون خاصی در بدن به نام ملاتونین ( melatonin ) میشود. نقش ملاتونین هنوز به درستی مشخص نشده است امّا تصوّر میشود که به فرایند خوابیدن کمک کند زیرا بدن آن را در شب و در خلال خواب، آزاد میکند.
این دو باهم، یعنی کمبود سروتونین (که باعث هماهنگی و همکاری سلّولهای عصبی میشود) و افزایش ملاتونین (که بدن را به حالت خواب میبرد) باعث اختلال عاطفی فصلی میشوند.
روشهای درمان اختلال عاطفی فصلی چیست؟
1- نوردرمانی
2- داروهای ضدافسردگی
3- سایر ایدههای خود درمانی
-مصرف کمتر کربوهیدراتها
-مدیریت استرس،
-ورزش کردن
-افزودن بیشتر نور به محیط کار و زندگی، با افزودن لامپ یا کنار زدن پردهها یا قطع شاخ و برگهای درختهایی که مانع از رسیدن نور خورشید هستند.
-داشتن یک برنامه خواب ثابت
-نشستن کنار پنجره
-در صورت امکان راه رفتن در روزهای آفتابی، حتی روزهای سرد زمستان
-مسافرت رفتن به مکانهای گرم و آفتابی، به هنگام تعطیلات
منبع: آسیب شناسی روانی DSM-5