- تاریخ ایجاد در شنبه, 19 تیر 1395 17:33
- نوشته شده توسط مریم صادقی
کرافت رویکرد درمانی است که توسط دکتر رابرت جی مایرز به عنوان روشی برای کمک به خانواده هایی که نگران رد کردن پیشنهاد مراجعه به درمان توسط عزیزان مصرف کننده مواد خود هستند، گسترش یافت.
تحقیقات نشان می دهند كه بجز شخص گرفتار، كیفیت زندگی اعضاء خانواده فرد سوءمصرف کننده هم به شدت آسیب می بیند. علت این آسیب، كشمكش مستمر یا تنش های روزانه است. تنش هایی كه به مصرف مداوم مواد مخدر درمنزل مربوط می شوند. نمونه هایی از این عوامل تنش زا عبارتند از: مشكلات مالی، پرخاشگری كلامی و جسمی فرد سوءمصرف کننده، سرافكندگی اجتماعی در اعضاء خانواده، مشكلات ارتباطی در خانواده و روابط مخرب با كودكان آن خانواده. در درازمدت، این عوامل خطر احتمال ایجاد اختلال در عزت نفس، علائم افسردگی و اضطراب، و مشكلات جسمی دراعضاء خانواده فرد سوءمصرف کننده را بیشتر می كنند. با این حال در بسیاری ازخانواده ها، اولویت اول باز هم تلاش برای كمك به عضو معتاد خانواده است كه از درمان گریزان می باشد. در این شرایط، جهت تشویق فرد برای ورود به درمان از روش "تقویت اجتماعی و آموزش خانواده " یا به اختصار "كرافت" كمك گرفته میشود. این روش به خانواده ها یاری می رساند تا با تغییردادن شیوه برخورد خود با بیمار در نهایت بتوانند او را به درمان وارد نمایند. به علاوه، این توصیه های درمانی برای كاهش مصرف فرد معتاد و نیز بهبود وضعیت زندگی افراد كمك كننده هستند.
به طور خلاصه در این روش خانواده ها می آموزند که چگونه به جای درگیری با بیمار، به خاطر مصرف نكردن مواد پاداشی مناسب به وی بدهند؛ و استعمال مواد را بی پاداش بگذارند تا در نهایت شدت بروز این رفتار مشكل آفرین كاهش پیدا كند. درصد موفقیت روش "كرافت" در مطالعات مختلف بین 64 تا 86 درصد بوده است. البته موفقیت این روش به قرابت خانوادگی افراد با بیمار ارتباطی ندارد و فقط افراد خانواده باید در زمان های مختلف، توصیه های درمانی گوناگون را تكراركنند تا این توصیه ها بالاخره بر بیمار اثر كنند. این روش علاوه بر درگیر ساختن فرد بی انگیزه در درمان نتایج مثبتی در افزایش عملکرد خانواده، بهبود افسردگی، اضطراب، خشم و علائم جسمانی داشته است. این برنامه که از 20 سال گذشته توسط مطالعات بالینی مورد حمایت قرار گرفته یک برنامه جامع رفتاری برای آموزش خانواده به منظور بهینه سازی تاثیر آنها بر افراد مشکل دار بدون درگیر شدن یا جدا شدن است. متدهای کرافت مبتنی بر شواهد بوده و در مقایسه با سایر مداخلات، برای مراجعان جایگزین های مثبت، امیدوارانه و موثر فراهم می آورد.
عناصر اصلی در کرافت :
- تحلیل کارکردی رفتار مصرفی بیمار
- احتیاط در خشونت خانوادگی
- آموزش روابط بین فردی
- آموزش تقویت مثبت
- تنبیه و تقبیح رفتار مصرفی
- آموزش خود تقویتی به افراد مهم
- تعریف و القای درمان به بیمار