- تاریخ ایجاد در شنبه, 12 مرداد 1392 08:34
- نوشته شده توسط مدیرت وب سایت
نوروفیدبک یا بازخوراند عصبی نوعی از بیوفیدبک یا بازخوراند زیستی است. در بازخوراند زیستی، ما به وسیله ابزار خاصی میتوانیم از وضعیت بدن خود آگاه شویم و این آگاه شدن میتواند به ما در تنظیم برخی از عملکرد های بدنمان کمک کند.
با تقویت رفتار مناسب، این رفتار، رفته رفته برای ما عادی میشود و به صورت الگوی طبیعی ما در میآید. مثلاً اگر ما وسیلهای در اختیار داشته باشیم که میزان ضربان قلبمان را نشان دهد و ما بر آن دقت داشته باشیم و تلاش کنیم، امکان این را خواهیم داشت که به طور موثرتری همراه با یادگیری مراحل تن آرامی، ضربان قلب و حتی فشار خون خود را کنترل کنیم. به همین ترتیب اگر ما دستگاهی داشته باشیم که ما را از نوع فعالیت مغزمان آگاه کند؛ با تمرین مستمر این امکان وجود خواهد داشت که مغزمان را عادت دهیم که بر حسب نیاز، فعالیت مورد نظر را برای اهداف خاصی برنامهریزی کند. در روش نوروفیدبک این برنامه ریزی به صورت امواج مغزی مناسب خود را نشان خواهد داد. (امواج مغزی ای که با توجه و تمرکز ارتباط دارند تقویت میشوند و امواجی که با خوابآلودگی و اضطراب مربوطند تقویت نمیشوند). در این روش با تلاش برای هماهنگ کردن مغز با بازخوردی که از دستگاه میگیریم، مغزمان را آموزش میدهیم که چگونه عمل کند.
نوروفیدبک در چه مواردی به کار میرود؟
این روش بیش از چهار دهه است که برای کمک به رفع مشکل کمتوجهی و تاحدی، دیگر علایم اختلال بیش فعالی/کمبود توجه مورد استفاده قرار می گیرد و امروزه بیشترین کاربرد آن در ارتقاء سطح توجه و تمرکز افراد دچار کمبود توجه میباشد. البته تابحال صدها تحقیق و توصیه درمانی دیگر نیز سودمندی آن را در حیطههای مختلف، مانند اضطراب، افسردگی، میگرن، اختلالات خواب، اوتیسم و برخی اختلالات دیگر تایید کردهاند و نوروفیدبک در این موارد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. از طرفی این روش امروزه برای بالابردن کارایی افراد دیگر مثل خلبانان، ورزشکاران و مانند آن نیز کاربرد وسیعی دارد (بیش از سیصد مرکز درمانی و توانبخشی در جهان، به ویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی از این روش استفاده میکنند و نوروفیدبک به عنوان روش کمکی در اختیار عده بسیار زیادی از حرفه های درمانی و توانبخشی قرار گرفته است).
روند کار دستگاه نوروفیدبک چگونه است؟
میتوان گفت این دستگاه یک دستگاه محدود ولی پیشرفته الکتروآنسفالوگرافی (EEG) است که امواج مغزی محدودی را ثبت نموده و با استفاده از رایانه و نرم افزارهای مخصوص آن امواج را به ما باز مینمایاند. برای شناسایی بیشتر فعالیتها (مخصوصاً برای کودکان) این بازخوردها به صورت بازیهایی در رایانه طرحریزی شده است. برای این منظور الکترودهای دستگاه به مناطقی از پوست سر نصب میگردد و سپس جلسه آموزش مغز آغاز میشود. قابل توجه است که این دستگاه هیچ عارضهای بر روی پوست و اعضای بدن ندارد و مغز ندارد چون کارش در اصل ثبت کردن است.
تعداد جلسات لازم برای نوروفیدبک چقدر است؟
چون این روش یک روش آموزش مغز است و این روند شکلگیری تدریجی است، تعداد جلسات لازم نسبتاً زیاد هستند. به همین دلیل کمترین زمانی که معمولا به پاسخ نسبی میرسد، به ویژه در افرادی که مشکل توجه دارند حدود چهل جلسه است، ولی تعداد نهایی جلسات بسته به شدت مشکل و ارزیابی از پیشرفت های مراجع متفاوت است و گاه ممکن است تا رسیدن به نتیجه مطلوب تا صد جلسه نیز طول بکشد. تعداد جلسات در هفته نیز از یک تا سه جلسه متفاوت است و به طور معمول دو جلسه در هفته مناسب است. مستمر بودن جلسات نیز از ضروریات بهبود دراین روش میباشد.
اثرگذاری نوروفیدبک در موارد بیش فعالی/کمبود توجه چگونه است؟
افراد هفت تا شصت و پنج ساله و حتی بالاتر با میزان هوش پایین تر از متوسط، متوسط و بالاتر از متوسط میتوانند، با در نظر گرفتن تعداد جلسات لازم کاندیدای استفاده از نوروفیدبک باشند و در موارد زیر به مرور گذشت جلسات پیشرفت حاصل کنند.
- توجه، تمرکز و دقت
- تکمیل تکالیف و توانایی نظم دهی
- تکانشگری
- بیش فعالی ملایم
نتایج میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- بهتر شدن رفتار و فرایند یادگیری
- بهتر شدن نمرات کلاسی
- افزایش عزت نفس
- عملکرد شغلی بهتر
- واقعگرایی بیشتر نسبت به استعدادهای ذاتی
- افزایش نمرات در آزمونهای هوشی
- افزایش نمرات در مقیاسهای درجهبندی توسط والدین
موانع عمده کاربرد و اثرگذاری این روش چیست؟
- وجود کمتوانی ذهنی، مشکلات و اختلالات مزمن و شدید مانند سایکوز و افسردگی یا دوقطبی شدید
- مواردی که فرد دارو یا موادی مصرف میکند که بر یادگیری او تاثیر میگذارد
- بیشفعالی یا بیقراری بسیار شدید که مانع روند یادگیری شود
- وجود خانوادههای شدیداً نابسامان که از همکاری در روند درمان خودداری میکنند.
منبع:
کاپلان و سادوک (2003). خلاصه روانپزشکی.علوم رفتاری /روانپزشکی بالینی. ویرایش نهم ترجمه حسن رفیعی و فرزین رضاعی. انتشارات ارجمند. جلد سوم (ص111-108)
Mark S.Schwartz & Frank Andrasik(2003). BIOFEEDBACK A Practitioner’s Guide .Third Edition Edited. The Guilford press. New York.
نوشته شده توسط: دکتر محمدرضا نجفی، پزشک مرکز درمان ققنوس