- تاریخ ایجاد در شنبه, 12 مرداد 1392 08:21
- نوشته شده توسط مدیرت وب سایت
اعتياد مشكل و بيماريي طولاني مدت و مزمن است و درصورت عدم مداخله و درمان، معمولاً سير پيشرونده، تخريبي و عودكننده دارد. بسیاری از مصرفکنندگان مواد هنگام دچار شدن به اين عوارض تصميم به تغيير رويه و ترك اعتياد ميگيرند.
اما به دليل پيشرفته بودن اعتياد و آسيبهاي جدي جسمي، روحي و رواني قادر به كنارگذاشتن آن نيستند.
عدهاي نيز با مشقت فراوان و تحمل عوارض جسماني شديد ترك، مواد مخدر را كنار ميگذارند. اما بعد از مدتي دوباره به مصرف مواد مخدر روي ميآورند و با وجود اينكه به خود و اطرافيان قول دادهاند كه آخرين بار مصرفشان باشد، دوباره مصرف خود را شروع ميكنند. دورههاي مصرف و قطع مصرف، گاهي آنقدر تكرار ميشود كه براي بيمار و خانواده، هيچ اميد و اعتمادي برجاي نميگذارد. در اين موارد، گاهي بيمار و خانواده به سرزنش يكديگر ميپردازند و هريك، ديگري را مقصر ميشمارد. گاهي نيز عوامل ديگري مثل استمرار علائم جسمي، وسوسه، مشكلات اقتصادي و غيره مسئول شكست بيمار شناخته ميشوند.
مشکلات موجود در درمانهای سنتی اعتیاد (که همگی مبتنی بر سمزدایی هستند) همراه با وجود داروهای مؤثر در درمان مخدرها موجب شده است که توقع از درمان اعتیاد واقعبینانهتر گردد و درمانهای کوتاهمدت بتدریج جای خود را به درمانهای طولانیتر بدهند؛ از طرفی کاهش خطرات یک بیماری که انگیزه اصلی درمان هر بیماری است، هدف مستقیم درمان قرار گیرد. نتیجه این تغییرات نگرش، ورود مداخلات با هدف کاهش آسیب مواد، و نه پرهیز صرف از مصرف مواد بوده است.
در اقدامات كاهش آسيب آموزش در خصوص مضرات مصرف تزريقي مواد، مصرف كنترلشدهتر، شيوههاي ضدعفوني كردن وسايل تزريق، شيوههاي ضدعفوني نمودن پوست، آموزش رفتار سالم در ارتباط جنسي داده میشود؛ مواد خطرناک مانند هروئین یا کراک ایرانی با با داروها یا حتی مواد كمخطرتر جايگزين میگردند؛ دسترسي آسان و رايگان به كاندوم فراهم میگردد؛ برنامههاي كنترلشده تعويض سرنگ يا سرسوزن ارایه میگردد؛ و واكسيناسيون هپاتيت بيماران معتاد در مراكز بهداشتي انجام میگردد. يكي از درمانهاي طولانيمدت با هدف کاهش آسیب مواد مخدر، درمان نگهدارنده است. به اين معني كه بيمار مصرف ماده مخدر خود را متوقف كرده و داروهاي خاصي به نام متادون يا بوپرنورفين را بجای آن مورد استفاده قرار ميدهد.