- تاریخ ایجاد در شنبه, 12 مرداد 1392 08:12
- نوشته شده توسط مدیرت وب سایت
شربت تریاک که به آن تینکچر اوپیوم نیز گفته میشود، محلول تریاک در الکل میباشد که در حال حاضر در ایران توسط شرکت داروسازی تماد تولید میگردد. این ماده محلولی بسیار تلخ و قرمز متمایل به قهوهای است که محتوی 10% تریاک (1% مورفین) در الکل است.
این شربت که از قرنها قبل با نام لادانوم دردسترس بوده است، بدلیل آنکه خود ماده تریاک در آن موجود میباشد، علاوه بر مورفین حاوی کدئین، تبائین، پاپاورین، و ... میباشد. استفاده از شربت تریاک سابقه طولانی در جهان دارد: لادانوم عموماً حاوی 100 میلیگرم تریاک (10 میلیگرم مورفین) در یک گرم از محلول الکل 20% است. پارهگوریک نوع رقیقتر اپیتینک است که از مدتها قبل در دسترس بوده است؛ این دارو که حاوی کافور میباشد، عمدتاً برای کنترل علایم محرومیت در نوزادان مادران معتاد به مواد مخدر مورد استفاده قرار میگیرد.
بر خلاف بسياري از داروهای موجود که تركيبات شيميايي منحصربفردي بوده و داراي فرمول شيميايي مشخصي ميباشند؛ ترياك از مواد تشكيلدهنده متعددي تشكيل شده است. خواص منحصربفرد ترياك نیز مديون تمام تركيبات شيميايي متعددي است كه در ماده شيري رنگ داخل گرز خشخاش موجود است. فردریک ويلهلم سرتورنر برای اولین بار در سال 1805 دريافت كه تركيبات موجود در ترياك به دو دسته تقسيم ميشوند. او گروه اول را كه خاصيت ضد درد داشتند با الهام از نام خداي خواب يونان «مورفوس»، مورفين ناميد. اين گروه از حدود 50 تركيب شبه دارو كه آلکالوئيد ناميده ميشوند تشكيل شده است كه اين آلكالوئيدها و ساير مواد موجود مسئول كل تأثيرات ترياک ميباشد و اين قابليت را دارند که بر روي سلولهاي اعصاب مرکزي و محيطي تأثير بگذارند.
ترکيبات موجود در ترياک گروه اول قلياهاي کريستالي مانند مورفين، نوسكاپين، كدئين، پاپامدين و تبائين؛ و گروه دوم ايزوکينولينها که عبارتند از: لادانين،کودامين، مکونيدين، نارسئين،کريپتوپين، پروتوپين، لانتوپين، لدانوسي، نوسکوپين، سودومورفين، اکسينارکوتين، روآدين، هيدروکوتارنين، تريتوپين، زنتالين، که مجموعاً 20% وزن ترياک را تشکيل ميدهند. سه چهارم باقيمانده شامل آب، قندها، پروتئينها، آمونياك، صمغ، مومهاي گياهي، چربيها، اسيدسولفوريك، اسيدلاكتيك و اسيدكلونيك ميباشند.
در ابتدای قرن بیستم با افزایش محدودیتهای قانونی برای مصرف مواد مخدر در سراسر جهان، مصرف این دارو کاهش یافت؛ ولی استفاده از شربت تریاک به عنوان درمان علایم محرومیت در طی دوره ترک مواد مخدر در خاور دور به خصوص تایلند بصورت شربت یا قرص به صورت قانونی مورد استفاده است. شربت تریاکی که اخیراً تولید میگیرد، حاوی آلکالوئید نوسکاپین نیست، در نتیجه موجب تهوع و استفراغ که در اثر وجود نوسکاپین ایجاد میگردد، نمیشود. شربت ترياك هماکنون در ایالات متجده امریکا و بریتانیا مورد استفاده قرار میگیرد از نظر «دفتر نظارت بر مواد» جز برنامه II طبقهبندي ميشود و به همين دليل كشت و استفاده از آن بصورت عمومي ممنوع است.
عوارض تینکچر اپیوم شبیه به عوارض مورفین است؛ مصرف 100 تا 150 میلیگرم از مورفین (معادل 2 تا 3 قاشق چایخوری شربت تریاک)، در یک فرد سالم و غیروابسته میتواند موجب مرگ گردد. یافتههای نویسندگان تا به حال نشان داده است كه شربت تریاک رای درمان وابستگان به تریاك و شیره مناسبتر است. در مورد در مورد وابستگان به هروئین، و به خصوص كراک) تجربه كمتری داشتهایم، و هنوز با قاطعیت نمیتوان در مورد تاثیر شربت تریاك در مورد این گروهها اظهارنظر كرد. بیشترین موفقیت ما در مورد افراد مسن وابسته به تریاك بوده است.